HOME GEZOND? ZIEK DELIER GELOOF
riekikramer
 
 

 

Eind 2009 werd ik zieker en zieker, ik merkte dat ik niet veel tijd meer had. Ik liep te slingeren in de winkels, want eraan toegeven wilde ik niet.
Begin december werd ik opgenomen in het ziekenhuis in Groningen. Dat was verstandig van mijn leverarts, ik hield me groot, maar ik merkte dat het snel bergafwaarts met me ging.

Na twee weken wachten kwam het bericht, dat er een nieuwe lever voor me was; dat is een heel emotioneel moment, moeilijk, omdat je weet dat er iemand is overleden en jij daar iets van 'erft', en ook blij, omdat je een kans hebt om weer gezond te worden.

En daar ga je dan. Met mijn God spring ik over een muur...

En, om een lang verhaal kort te maken, in Groningen heb ik een nieuwe lever gekregen, die direkt goed werkte. Van de eerste weken kan ik verder niet veel vertellen, omdat ik complicaties heb gehad (longontsteking, delirantie).
In totaal heb ik drie weken op intensive care gelegen en vier weken op een eenpersoonskamer.

Maar, toen ik eenmaal begon te revalideren ging het snel, na een paar weken liep ik de trap voorzichtig op en af, en mocht ik naar huis.

Ik ben nu (juni 2018) goed gezond. Natuurlijk heb ik last van de bijwerkingen van mijn medicijnen -die ik tegen afstoting van de lever slik maar die intussen al flink verminderd zijn- maar dat valt in het niet bij de voordelen die ik daarvan heb.

Het defect in mijn immuunsysteem wordt onderdrukt door de medicijnen tegen afstoting van de nieuwe lever; deze verzwakken mijn overijverige immuun-systeem dat zich tegen mijn eigen lichaamscellen keerde. Dus ik vind het niet erg om mijn medicijnen te gebruiken. Ik zie de toekomst zonnig in, en ben dankbaar voor het leven waar ik elke dag weer van mag genieten.

Voor degenen die twijfelen bij het invullen van het donorformulier zou ik willen zeggen, dat je er goed aan doet voor die ander die doodziek is en het niet redt.
Want ziek zijn zoek je niet, het overkomt je, en als iemand die je niet kent zo'n grote erfenis voor je achterlaat en daarmee je leven redt, dan ben je de rijkste mens van de wereld.

donorvoorlichting primaire biliaire cirrose    
transplantatie/wikipedia hulpgids/delier    
transplantatiestichting leverpatientenvereniging    
umcg/transplantatie orgaandonatie & transplantatie