riekikramer
 
 

 

Mijn oom schreef het al in een van zijn vele verhaaltjes die hij maakte voor het weekblad van het dorp waar hij in woonde: „Als je over het geloof wilt praten raak je laat naar huis". Want het was de gewoonste zaak van de wereld, dat men daar over in gesprek raakte. En dat er ook heel open over werd gesproken.

Daarom schrijf ik dit stukje over geloof in een website over mijn transplantatie. Het geloof heeft een belangrijke plaats in mijn leven. Je weet, wat je ook meemaakt, God heeft alles in Zijn hand. En dat geeft rust. En genezing.

De andere kant van het verhaal is, dat transplantatie ook wel onrust kan geven. Want, mag dat? En, hoe moet je daarmee omgaan als je op een nieuwe lever wacht? Want in feite wacht je op iemands ongeluk, en dat is juist wat je niet wilt en wat je tegenstaat.

Maar ongelukken gebeuren, helaas. Mensen sterven nu eenmaal, en als iemand tijdens zijn leven heeft bepaald, dat na haar/zijn dood de organen mogen worden gebruikt om iemand anders te doen laten leven, dan is dat een daad van naastenliefde.

Daarnaast is het leven heilig voor God. En als er nog een kans op genezing bestaat, wie ben jij om dat te weigeren? Dan zou je immers zelf ten nadele van het leven kiezen, en dat druist tegen het geloof in.

En, wordt de vraag weleens gesteld: is iemand echt overleden, als de donor hersendood is. Maar die vraag is ingegeven door onwetendheid. In de Joodse traditie kan men een rabbijn laten komen om te beoordelen of iemand echt is overleden, maar in onze kerken hebben wij die traditie niet, dus moet je vertrouwen op de doktoren. Zij vechten voor iemands leven. En geven het pas op de patiënt helemaal is uitbehandeld.

Na veel gesprekken, erover lezen en nadenken ben ik tot de conclusie gekomen, dat transplantatie en geloof elkaar niet bijten. En kon ik met gerust hart „ja" zeggen op de vraag of ik op de wachtlijst wilde worden geplaatst.

Dus, je ziet het: geloven is niet zo moeilijk. En geeft minder problemen dan je denkt. Geloven is: vertrouwen op God, dat Hij je leven in Zijn handen heeft, en voor je zorgt. Eenvoudig, als een kind dat vertrouwt op zijn Vader.

donorvoorlichting primaire biliaire cirrose    
transplantatie/wikipedia hulpgids/delier    
transplantatiestichting leverpatientenvereniging    
umcg/transplantatie alpha cursus