riekikramer
 
 

 

Op http://www.hulpgids.nl vond ik een kernachtige omschrijving van het begrip delier:

Het belangrijkste verschijnsel van een delier is de acute verwardheid van de patiënt. Meestal heeft de patiënt zelf niet door in de war te zijn, dat merkt vooral de direkte omgeving van de patiënt.

Een delier ontstaat als onze hersenen niet goed in staat zijn om alle prikkels die de hersenen van binnen en buiten het lichaam bereiken samen te voegen tot een logisch en samenhangend beeld van de werkelijkheid.

Bij mij onstond het door mijn slechte conditie voor mijn transplantatie (ik moest lang wachten op een nieuwe lever), de zware operatie, een longontsteking en door het medicijngebruik.

Voorbeelden van mijn gedachtenkronkels tijdens de opname op de intensive care:
- ik dacht dat mijn bed een strobed was (zoals op jeugdkamp) en dat ik met dat strobed vol ongedierte door de gangen werd gereden en door de scanner ging. En dat in zo'n modern ziekenhuis, dacht ik;

- bij de bloedafnames dacht ik soms, dat er bloedzuigers werden gebruikt, de andere keer dat er buisjes werden gebruikt die werden afgebroken op het bed (achteraf was dit het geluid van het aansluiten van de nieuwe buisjes op de naald);
- ik dacht dat mijn zoon als verpleger in het UMCG werkte, en allerlei avonturen beleefde (er was een verpleger die een beetje op hem leek).

Ook op de eenpersoonskamer was ik aardig in de war: ik dacht dat er werd verbouwd, en dat er een verpleger midden in de nacht met een klimrek tegen het ziekenhuis aan het klimmen was. De verpleegsters zongen een eierenlied, een specialist nodigde ons in glitterkleding allemaal uit voor een feestje bij haar thuis; hoe „gek” kun je zijn.

Mijn dag- en nachtritme was helemaal weg, en de „klok hing zo scheef en had vier wijzers dat een normaal mens daar toch niet de tijd aan af kon lezen”. Maar aan de klok lag dat niet, mijn ogen werkten gewoon niet goed samen...

Gelukkig was het delier van voorbijgaande aard en heb ik de afgelopen jaren (kleine) operaties zonder problemen ondergaan.

donorvoorlichting primaire biliaire cirrose    
transplantatie/wikipedia hulpgids/delier    
transplantatiestichting leverpatientenvereniging    
umcg/transplantatie orgaandonatie & transplantatie